Scriitor și cititor se întâlnesc la jumătatea drumului, în tema nouă de la „Adolescent în ficțiune”: „Scriitor în lumea adolescenților”. Punctul de întâlnire este chiar cartea – scrisă anume pentru adolescenți sau nu, echilibrată între arta povestitorului și responsabilitatea față de cititori în formare. Alexandra Sarik, din Cluj-Napoca, o cititoare energică și optimistă, ne spune despre vacanțe, nemuritorul joc „elasticul” și profilul psihologic al personajului Adina, protagonista din volumul Vine vacanța cu trenul din Franța de Adina Popescu (Editura Young Art). La rândul ei, Adina Popescu propune în discuție conceptul de „cărți de familie” și de ancore pentru planeta îndepărtată pe care trăiesc generațiile anterioare. Contextualizăm statutul și intențiile scriitorilor de literatură pentru adolescenți cu situația din Grecia și Polonia, de unde aflăm detalii despre responsabilitatea cărților și a autorilor de literatură pentru adolescenți.
Alexandra încheie sezonul de vacanță cu textul entuziast „O zi cu Adina Popescu, la Cluj”.

Ascultați episodul de podcast.

Scriitor în lumea adolescenților

„O zi cu Adina Popescu, la Cluj”

– de Alexandra Sarik

Alexandra Șarik are 17 ani, este din Cluj-Napoca și este elevă la Liceul Mihai Eminescu. Pasiunile ei sunt dansul, muzica și cărțile. Este o fire deschisă, energică și îi place să trăiască la maximum.

Alexandrei i-a plăcut să citească 12 Reguli de viață de Jordan B. Peterson.


Adina Popescu este jurnalistă culturală, scriitoare și regizor. Este autoarea a numeroase volume pentru copii, adolescenți și adulți. Predă cursuri de scriere creativă atât pentru adulți, cât și pentru copii, este redactor la „Dilema veche” și coordonează publicația pentru copii și adolesecenți „Ordinul povestitorilor” a Editurii Arthur.


Biserka Čejovic este polonistă, bibliotecară și biblioterapeută. Predă la Liceul I „Juliusz Słowacki” din Przemyśl. Scrie pentru revista „Książki. Magazyn do czytania” („Cărți. Revista pentru citit”) un supliment al celui mai mare ziar polonez, „Gazeta Wyborcza”. Colaborează cu Institutul de Cercetări Educaționale și Universitatea Jagiellonă din Cracovia.


Manos Kontoleon este unul dintre cei mai importanți autori greci de cărți pentru copii, fiind apreciat pentru stilul său inovator. A scris peste șaptezeci de cărți în proză, abordând toate genurile: romane, nuvele, povestiri, piese de teatru, basme și eseuri. Numeroase scrieri ale sale au fost traduse în diverse țări.


Discuția din episodul de podcast a pornit de la cartea Vine vacanța cu trenul din Franța de Adina Popescu.

Mulțumim Editurii Art pentru cărțile oferite participanților.

Ilustrația sonoră a acestui episod de podcast a fost realizată cu ajutorul băncii de sunete freesound.org.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *