Călătorim în timp cu ajutorul cărților, iar Maria și Ioana sunt ghizii noștri prin Jurnalul Annei Frank și Haiku siberian de Jurga Vilé. Am explorat împreună istoriile mici din Istoria mare, prin războaie de ieri și azi, și am descoperit puterea literaturii de a salva de la uitare și de a crea punți. Ni s-au alăturat în episodul de podcast și Alina Hora, consilier școlar, și scriitoarea de origine lituaniană Ruta Sepetys. În urma lecturii, Maria și Ioana și-au luat la întrebări bunicile despre istoriile lor și ni le-au lăsat în scris (Maria a scris chiar o poezie!).


Ascultați episodul de podcast:

Adolescent ]n istorie

Frica n-o voi uita niciodată”
— interviul Ioanei cu bunica ei, Anca Georgescu

„Păpușile cu care mă jucam le făceam din cârpe”
— interviul Mariei cu bunica ei, Georgeta Tăbăcaru

Algis — poezia Mariei despre protagonistul din Haiku siberian


Numele meu este Maria Gavrilă. Am 14 ani și, din toamnă, voi merge la liceu. Am un frate mai mic și un cățel. Îmi place să citesc, să desenez și să dansez. De cinci ani urmez cursurile unei școli de dans. Am participat la multe competiții atât singură, cât și împreună cu fratele meu. Am fost înscrisă și la un curs de teatru, în cadrul căruia am interpretat roluri în filme și piese de teatru.

Ce carte i-a plăcut Mariei să citească?
Căpitan la 15 ani de Jules Verne.


Mă numesc Ioana Apostol, am 17 ani și sunt elevă în clasa douăsprezecea, îmi doresc să studiez dreptul și/sau științe politice, iar aceasta pasiune a pornit din clasa a șasea, când am început sa particip la dezbateri și cursuri de public speaking, atât în romînă, cât și în engleză. În prezent lucrez la Art Safari ca cel mai tânăr ghid, fiind pasionata și de artă de mică. 

Ce carte i-a plăcut Ioanei să citească?
Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo de Taylor Jenkins Reid.


Alina Hora este consilier școlar la Școala Centrală din București. Și-a ales această meserie, pe care o practică de șase ani, pentru că iubește copiii și pentru că e încredințată că parte din munca de consiliere, anume cea de orientare a copiilor către diferite școli, facultăți și meserii este o resursă utilă, de care alte generații nu au avut parte și care poate îmbunătăți trecutul.


Ruta Sepetys este o autoare care se prezintă ca o căutătoare a poveștilor pierdute. Este considerată o romancieră „crossover”, deoarece cărţile sale sunt citite atât de adolescenţi, cât și de adulţi din întreaga lume. Printre tonuri cenușii, Adio, New Orleans, O mare de lacrimi și Fântânile tăcerii au câștigat sau au fost selectate pentru mai mult de patruzeci de premii literare și sunt incluse în peste șaizeci de liste de premii de stat. În urma vizitelor în România, autoarea a scris romanul Sfârșitul soaptelor. Decembrie 1989. A depus o muncă de cercetare enormă, având inclusiv numeroase întâlniri cu supraviețuitori și martori ai Revoluției române. Cărțile ei sunt traduse la Editura Epica.


Mulțumiri editurilor Humanitas și Frontiera pentru cărțile oferite invitaților la discuții:
Jurnalul Annei Frank, traducere din neerlandeză de Gheorghe Nicolaescu, Humanitas, 2022
Haiku siberian de Jurge Vilé, cu ilustrații de Lina Itagaki, traducere de Alina Nucă, Editura Frontiera, 2021

2 Replies to “Adolescent în istorie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *