În data de 23 iunie, Față/Verso, podcastul cu cititori binedispuși, revine cu un proiect nou, intitulat „Adolescent în ficțiune”. Zece teme alese pe sprânceană, din cărți fel de fel, vor fi discutate în tot atâtea episoade de podcast difuzate bilunar și ilustrate de texte scrise de adolescenți. Proiectul beneficiază de sprijinul AFCN și este dezvoltat în parteneriat cu Librăriile Cărturești, Muzeul Național al Literaturii Române și Institutul Polonez din București.


Literatura special scrisă pentru adolescenți constituie un gen apărut recent, importat din literatura anglofonă, care face o punte între cărțile copilăriei și cele de ficțiune adultă. „Adolescent în ficțiune” dorește să ia pulsul acestui public-țintă, întrebându-i direct pe participanți ce le place să citească, de ce ar avea mai multă nevoie și ce părere au despre scriitori și literatură. Atât prin secțiunea audio, cât și prin cea scrisă, ne dorim să împrietenim obiceiuri vechi cu cititori noi, întrucât digitalul și cărțile nu sunt lumi diferite, ci se pot întâlni și ajuta reciproc.


Gazdele podcastului sunt, ca și până acum, Simina Popa și Claudiu Sfirschi-Lăudat, iar invitații lor vor fi adolescenții, alături de care vor sta și scriitori, profesori sau editori, vor fi dezbătute și pe față, și pe verso temele din categoria „literatură pentru adolescenți” (segmentul de vârstă 14-18 ani). Printre titlurile selectate se află „Socrate în blugi” de Laurențiu Staicu, „Dante, Divina Comedie povestită pentru copii” de Corina Anton, „Leac pentru o lume banală” de Christian McKay Heidicker și „Vraja corbilor” de Margaret Rogerson.


Tot în cadrul proiectului vor fi realizate zece materiale scrise (eseu, interviu, jurnal, poezie, editorial etc.), nouă dintre ele elaborate chiar de adolescenții invitați la dialog în cadrul podcasturilor, iar unul semnat de echipa proiectului, ca studiu de caz. Participanții vor avea ocazia să lucreze textele sub îndrumarea scriitoarei Adina Popescu. Textele finale vor fi publicate pe site-ul Față/Verso.

Echipa sezonului 6:
Simina Popa și Claudiu Sfirschi-Lăudat – gazdele și realizatorii emisiunii
Tudorița Șoldănescu – manager de proiect
Paula Varga – responsabil de promovare și comunicare
Andrei Nechifor – editor de sunet

Organizator: FAȚĂ/VERSO, prin ZETO PROJECT SRL
Co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)
Parteneri: Librăriile Cărturești, Institutul Polonez din București, Muzeul Național al Literaturii Române

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *