O joacă sau o treabă serioasă — și pentru tineri, și adulți —, jocurile video îl învață pe Horia empatie și istorie și îl fac să constate că generațiile vor avea mereu ceva de împărțit. Dar ce contează în final este să îți faci propria poveste, ne spune el. Filosoful Radu Uszkai se întreabă dacă nu cumva asistăm totuși la o nouă formă de artă în curs de afirmare, iar Alina Hora, consilier școlar, ne dă întâlnire la jumătatea drumului cu cei din generațiile mai tinere. Horia le lansează o provocare celor care încă nu au dat o șansă jocurilor video în eseul „Jocurile video și o scurtă chestie despre ele”: să iasă din zona de confort și să se bucure de evoluția tehnologiei.

Ascultați episodul de podcast:

Adolescent în jocuri video

Jocurile video și o scurtă chestie despre ele

— un eseu de Horia Petrean


Horia Petrean este un adolescent de 16 ani din Bistrița cu multe păreri despre multe chestii. Este pasionat de muzică, filme, jocuri si cel mai mare fan “How I Met Your Mother”. Piesa lui preferată, pentru oricine întreabă, este “White Dress” de la Kanye West.

Cartea preferată a lui Horia este Pădurea norvegiană de Haruki Murakami.


Radu Uszkai predă filosofie și etică la Academia de Studii Economice din București, unde lucrează ca asistent universitar în cadrul  Departamentul de Filosofie și Științe Socioumane și este cercetător în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată (Facultatea de Filosofie, Universitatea din București), unde explorează tema eticii Inteligenței Artificiale în cadrul proiectului “CoMoRe”.  Scrie preponderent pe teme de etică aplicată, filosofie politică, filosofia tehnologiei și filosofia culturii pop. Articolele sale academice au fost publicate în reviste precum Ethics and Information Technology sau Philosophy & Technology, în vreme ce materialele non-academice pot fi găsite în Dilema Veche ori Scena9. Radu Uszkai este, de asemenea, autorul articolului „Mortal Kombat”, inclus în dosarul „Jocuri video” al revistei „Dilema Veche” (aprilie 2022).


Alina Hora este consilier școlar la Școala Centrală din București. Și-a ales această meserie, pe care o practică de șase ani, pentru că iubește copiii și pentru că e încredințată că parte din munca de consiliere, anume cea de orientare a copiilor către diferite școli, facultăți și meserii este o resursă utilă, de care alte generații nu au avut parte și care poate îmbunătăți trecutul.


Leac pentru o lume banală de Christian McKay Heidicker, traducere din engleză de Teodora Constantinescu, Editura Trei, 2017

One Reply to “Adolescent în jocuri video”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *